AkU DaN dUnIaKu

FiZaSyAmImAn

Search This Blog

Followers

Thursday, March 31, 2011

BUAT PARA SUAMI

Ada aku peduli isteri dan anak2ku sudah makan atau belum...

Ada aku peduli jika isteriku tak sempat makan kerana sibuk melayan anak-anak....

Ada aku peduli jika isteriku masih melayan kerenah anakkku ketika aku sedang berdengkur... Ada aku peduli dah berapa lama isteri aku begitu setia menggosok kain bajuku...

Ada aku peduli bagaimana layanan yg isteriku dambakan dari aku seorang suami...

Ada aku peduli adakah wang yang masih bersisa utk isteri dan anakku ketika aku hendak kepergian....

Ada aku peduli apa perasaan isteriku bila aku tidak pernah menelefonnya ketika aku bertugas di luar.....

Ada aku peduli berapa harga gincu jika isteriku ingin memerahkan bibir yang pudar ditelan masa....

Ada aku peduli bilakah kali terakhir aku menghadiahkan minyak wangi kepada isteriku...

Ada aku peduli bila kali terakhir aku membelikan pakaian utk wanita yg rela menjadi isteriku..menjadi ibu anak-anakku Ada aku peduli bila aku sentiasa memarahi dan menengking isteriku diatas kesalahan yang amat kecil....

Ada aku peduli bila hati isteriku terluka tapi aku tidak pernah hendak memujuknya....

Ada aku peduli kenapa isteriku terlelap bersama linangan airmata....

Ada aku peduli jika isteriku terjaga di tengah malam kerana dengkurku......dan aku terus nyenyak tidur dibuai mimpi indah seorang lelaki....


Tiba-tiba aku MENJADI PEDULI dan MENGAMBIL PEDULI


Ketika telefon isteriku berdering di malam hari...

Ketika isteriku mula belajar ber sms..dan berchatting...

Ketika isteriku kembali berhias seperti ketika aku mula jatuh hati padanya...

Ketika isteriku sanggup tidak makan malam kerana mahu menjaga badan


Ketika isteriku tidak meminta lagi aku menjadi imamnya....

Ketika isteriku memilih tidur bersama anak-anakku.....

Ketika dia tidak lagi mencium tanganku ketika aku hendak pergi ...

Kini,aku baru ingin bertanya kenapa isteri aku dah tak peduli kat aku?


P/s : Tidak ada manusia yang sempurna baik suami ataupun isteri.Jangan mengharap dilayan seperti raja jika kita tidak pernah anggap isteri itu permaisuri hati kita. Jangan diharap bunga yang indah jika kita tidak pernah membajanya. Dan selalulah ingat,bila hati seorang wanita telah retak, dia boleh menjadi lebih keras daripada seorang lelaki

aprilfool

huh pagi2 lagi abah saya dah telefon saya dan kena kan saya ...huhu..nak tau apa yang saya terkene layankan dialog citer kat bawah tau


abah: hai dah sampai ofis ker???


saya: yup dah sampai abah...


abah: semalam dengar xberiter yang syarikat perodua suruh hantar balik keter2 myvi yang dibeli cz kener tukar tayar lain...xpakai tayar bulat lagi cz xseseuai...


saya: hah????xtaupun...(sambil blur2)


abah: sajer jer..aprilfool...


saya: oh pandai dah abah yer..uptodated sekarang....


kesimpulannyer aku sendiri pun xingat yang hari ni aprilfool....huh xsangkai abah aku dah pandai bab2 ni..saper ajar aku pun xtau..huhu... apaer2pun kawan2..aprilfool jugalah......layan

kursus pengurusan stress ok............

selama 2hari ini saya dengan secara sukarelanya telah mendaftar untuk mengahdirkan diri saya ke kursus menangani stress..aduh...kenapa???janga disoal ok....saya memang stress di tempat baru...aduh..tiba2 rindukan tempat lama....tapi saya yang minta tukar so dengan terpaksanyer sayer redha ok....harap2 dengan kursus stress yang saya attend ni sedikit sebanyak boleh wat saya happy di sini....

Sunday, March 27, 2011

latihan kebakaran????????


ho ho...namapun latihankan...so setengah jam waktu latihan kebakaran kitorang dah turun siap2....ni semua gara2 malas nak turun ikut tangga....namapun latihan kebakaran jadi lif xboleh guna yer sepanjang sesi latihan tu....so bagi staf2 macam kami yang kat tingakt 6 ni kitorangoun aper lagi turunlah siap2 ngan mak2 mengandung dan mak mak veteren....tumpang sekaki beb....layankan gambar2 sepanjang sesi latihan tersebut...yang penting mak selamat ok...xterbakar..xhangus...n xhangit...heheh





ketiak jer hangit cz berdiri di tengah panas..auw....

Wednesday, March 23, 2011

demi anak tercinta kau sanggup bergolok gadai......ayat cam ibu n isteri mithali gitu..

demi keselamatan dan kesihatan anak aku sorang tu ...dan sayang punyer pasal mahalpun xperlah....so nak dekat rm 90 jugalah duit saya ngan cik suami terbang hanya untuk 1 botol susu dan 1 botol air dia yang free BPA...

terpisah juga kami akhirnyer...jgn diucap selamat tinggal...jgn kau ucap selamat tinggal.....hoho

erm sedih gaklah tajuk tu kan....ari isnin aritu maka terpisahlah kami berenam....xder lagi riuh rendah macam selalu....xder lagi kutuk mengutuk macam dulu....xder lagi petua2 yang diberikan...xder lagi sambung2 nyanyi....wargh....semua dah xder...tapi nanti kalau kitorang buat jahat join tau...nanti buat port luck lagi nyer..janji tau....erm oklah..tabahkan hati heheh....hidup ni perlu diteruskan...hidup kan sentiasa berubah2..ewah....memori daun pisang....cam lagu dangdut tu...aper2pun kiter semua tetap kawan kan....bak kata orang muda2 jauh dimata dekat di hati.....


kawan2 saya nak nasyid ni..siler tgn tu wat cam org nak nyanyi nasyid ok


kan ku utus kan salam ingatanku..
dalam doa tulus ku sepanjang waktu...
Ya Allah tabahkan hati hambamu........
Di atas perpisahan ini....

wuargh nak nangis

mengosongkan duit kwsp ho ho



huh penat den...makin gemuk tau tak..mana tak nyer asyik makan jer...cik suamilah..asyik2 meracun aku p makan besar2....tengok perutpun dah besar tau..p kejer ari selasa aritu baju yang aku baru beli dan pakai sekali dah tak muat...rasa nak pengsan biler tengok size baju tu..saiz M ok....diulangi size M.habis lepas ni aku nak pakai size aper wei...xkan size L plak...huhu....layan jerlah aksi2 menambah lemak kami bertiga.......


sesi pertama domino's pizza 3 ok yang size sederhana utk 2 perut






sesi kedua juga untuk 2 perut




sesi ketiga juga untuk 2 perut

Tuesday, March 15, 2011

citer basi dah..............

walaupun citer ni sebenarnyer berlaku 19/02 yang lepas tapi sayer nak kongsi cikit ngan kawan2 tentang memori tu...tarikh tu adalah tarikh ulangtahun perkenalan saya ngan encik suami yang ker 11thn..erm saya kenal ngan encik suami dari sekolah lagi..tingkatan 4.kami couple dari dulu sampai sekarang..walaupun dah kahwin...walaupun encik suami bukanlah orang yang romantik buat saya dan saya mengimpikan suami yang romantik tapi saya bangga memiliki dia cz dia jenis yang xcepat melatah...tulah sebabnyer kami masih mampu bertahan sampai sekarang...dan saya harap sampai biler2..kami ni memng jenis yang suka sambut hari ulanthn camni...walapun simple2..just makan kecil2 n tukar hadiah...
contoh cam ulangtahun couple - 19/02/2000
ulangtahun merisik - 18/02/2006
ulangtahun bertunang - 04/03/2006
ulangtahun nikah - 14/10/2007
ulangtahun kahwin - 15 & 16/10/2007
berikut kat bawah sekitar sambutan ulantahun couple kitorang baru2 ni

acara makan2 secara kecil kecilan

kek dari encik suami

sesi potong memotong





pencarian botol susu free BPA



berikutan daripada berita yang kerajaan akan mengharamkan botol susu yang mengandungi BPA jadi malam ini saya akan ke alamanda untuk mencari botol susu yang tidak mengandungi BPA....macammana saya nak kesan botol susu itu bebas daripada BPA....jangan tanya..sayapun xtau..hehe...yang saya tahu lepas cari kat google saya jumpa ini sebagai panduan..betul ker x saya xtau ok....








langkawi............... saya datang

hoho...erm sebab xlama lagi saya akan dapat duit kwsp so saya dah berjanji dengan anak saya yang saya akan bawa dia merasa naik kapal terbang..tu janji saya masa pertama kali saya naik kapal terbang p kursus dulu...alhamdulillah akhirnyer saya dapat juga tunaikan hajat anak saya tu..untuk cik suami tersayang plak saya dan diah dah lama plan nak p langkawi..dari sebelum kahwin sampailah dah kahwin....kononnyer nak p bulan madu kat sana tapi terpaksa dibatalkan cz xberkemampuan dulu....kami akan p pada 15-17hb 4 ni..aper lambat lagi..ho ho..memanglah sebulan lagi tapi semua dah ready ok..excited punyer pasal....kami akan p dan balik naik mas

tinggal 3 hari 2 malam di hotel helang

huhu excited giler..semoga semuanyer berjalan lancar nanti dan saya dapat gembirakan suami dan anak2 saya....

oh ader citer disebaliknyer..kakak saya plan nak bawa makabah saya sekali n makabah mertua saya ke langkawi tapi sebab abah saya xnak jadi semua tu terpaksa dibatalkan..maka terpaksalah ikut plan lama....pergi bertiga jer...aper2pun makabah nanti adik beli sesuatu ok....

Monday, March 14, 2011

anak saya dah besar rupanyer

erm..haritu saya, en suami n iman ke lamanda..samapai kat ruangan jual basikal kat carefour iman ternampak basikal..memang masa tu tengah sale basikal...saya ngan en suami memang dah lama plan nak beli basikal utk dia coz dia suka sangat naik basikal..pantang p rumah orang kalau ader basikal jer mesti nangis2 nak naik...so iman mun merengekrit nak basikal...huhu...cakap kat dia nanti2pun xblh...ingatkan nak cari kat kedai basikal area bangi or kajang tapi terpaksalah beli juga...rm99.90...balik rumah xsempat nak cuci n buka plastik terus nak naik....biler dia naik jer basikal rupa2nyer dia dah pandai kayuh..laju plak tu....dalam hati saya cakap..dah besar rupanyer anak mama ni..tapi kemanjaan dia buat saya rasa yang dia masih kecil pada diri saya..tahun depan saya plan nak ader baby lagi tapi entahlah...saya rasa takut kalau budget saya xcukup plak...camna erk....memang saya tahu setiap anak ada rezeki tapi>...........................???
tinggalkan persoalanlah pada permasalahan saya tu...abaikan jer..
gambar kat bawah adalah aksi2 anak saya ketika naik basikal baru dia....basikal kecik cantik..tu yang dia kata...

koner baring tu..saya yang takut dia jatuh..

abaikan nyer dia xpakai baju tu

safety..siap pakai topi ..dia nak topi orang naik basikal tapi kitorang xbeli lagi..so saya bagi jer topi askar dia..huhu....mujur dia kata ok....isi minyak sekejap

Thursday, March 10, 2011

report adalah sebahagian hidup saya...

salam...ewah baru first time hari ini saya mulakan coretan saya dengan salam..hu hu..ok saya nak tanya korag semua korang semua biler dah kahwin nak p kejer..balik kejer or p mana2 kena report x kat makabh...hehe saya sampai sekarang walaupun dah kahwin wajib tau utk bagitau..dulu sebelum kahwin memang makabah saya train camtu...lps kahwin hari pertama makabah xcall saya..so saya rasa macam lain sangat cz aktivit seharian saya xmacam selalu..so sya pun call makabah saya tanya kenapa xmesej saya...saya merajuk and sampai sekarang ia dah jadi rutin harian saya..p kejer sampai ofis mesej atau call kat makabah bagitau saya dah sampai....then balik ofis pun camtu..hari sabtu ahad setiap pagi n petang....kat husbang saya memang dah di train oleh cik husband utk hantar report sejak dari couple lagi...walaupun ramai yang kata saya anak manja tapi tulah hakikatnyer..saya bukan manja tapi saya sangat suka keadaan ni dan sikitpun saya xrasa terbeban..sekurang2 nyer saya tahu makabah saya ok cz saya dok jauh...tenang cikit hati saya kan....ops tu jer nak cakap ...xder idea tapi masih nak kongsi dalam blog ni tentang saya...adiossssssssss



Wednesday, March 9, 2011

kwsp saya...yahoo..saya kaya..ho ho..okb sementara

ho ho...tadi saya uruskan berkaitan pengeluaran kwsp saya cz bulan 10 tempohhari genap servis saya 3thn..bukan 30 thn ok...saya muda belia lagi...so pergi check td total dalam kwsp saya ada rm24172.28. orang kwsp cakap saya akan dapat 45% daripada total tersebut....aha....maknernyer saya akan dapat rm10877.52...erm nak watper yer....ho ho..sila simpan yer duit tersebut untuk masa depan anda....baik bos menurut perintah...ops bisik2 saya nak shoping..............window shoping ok



ho ho...itu bukan gambar saya....

Tuesday, March 8, 2011

cemburu....erm..


cemburu...isu sensitif ni bagi kaum wanita....korang kuat cemburu tak...aku memang akui aku i kuat cemburu.....sikit2 nak cemburu...aduh...aku sendiri pun xfaham ...tapi yang pastinyer aku memang kuat cemburu...berapa banyak perkataan cemburu dah.....sila yer buat ayat menggunakan perkataan cemburu murid murid..ok ok berbalik pada isu cemburu...ni adalah tanda2 cemburu aku yang memang dah berleluasa dan xboleh dibendung lagi..



dengan mokpok (ayat perak yer)


aku akan cemburu kalau makabah aku asyik p rumah adik beradik yang lain jer...rumah aku xnak p...yer aku tau aku dok jauh berbanding adik beradik yang lain tapi aku memang cemburu...aku juga cemburu kalau makabah asyik citer pasal adik beradik yang lain jer kat aku biler aku call makabah...ho ho....(aduh tu pun nak cemburu fizani....adikberadik ko juga)


ngan anak teman (cik man)


aku juga cemburu kalau iman asyik ngan abah dia jer....kadang2 ada juga dia gatal nak abah dia...sikit2 abah dia...ho ho tapi selalunyer dia pasti nak ngan saya.......yahooo...untuk iman amaran yer...sila rapat ngan mama berbanding abah ok cz mama yang ngandungkan iman tau...lahirkan iman..ingat senang( hoi fiza tu suami ko n abah dia juga....huh)


ngan suamiku (ewah ayat sweet gitu)


ni lagi.....huh nilah makhluk tuhan yang aku paling cemburu...apa saja yang dia wat aku akan cemburu....xtaulah nak kategori cemburu buta ker tak....aku akan cemburu kalau tepon dia asyik berdering jer ngan mesej atau call..walaupun biler aku tengok ngan jantan ok dia mesej...aku juga cemburu biler dia asyik cium dan ralit ngan iman jer...aku ni dia xgomol2....marah ni marah ok...(anak sendiri pun boleh cemburu ker)...macam2lah aku cemburu kat dia...xlarat dah nak menaip...banyak sangat


kojer...


aku juga cemburu biler kawan naik pangkat terutama kawan yang sama lantikan ngan aku naik pangkat..aku nak juga wei....aku akan usaha sampai aku dapat cam kawan aku .....korang semua doakan untuk aku yer....

tu saja yang aku cemburu kot....aku ni jenis spesis yang akan cemburu ngan orang2 yang aku sayang cz ni maksudnyer aku sayang diorang ni..tu yang aku cemburu,...kalau xbuang karan jer....




muka aku yang kit miut kalau kuat cemburu..tu yang aku kuat cemburu...ho ho

Monday, March 7, 2011

slmt hari wanita untuk semua wanita di dunia...

harini adalah hari wanita so saya ambil kesempatan ini utk wish selamat hari wanita untuk semua wanita yang ada kat duia ni terutama mak saya.....saya bangga ada kalian semua...dan saya juga bangga menjadi wanita....cz blh pakai cantik2...mekap....handbeg....kasut tinggi...laki2 kat luar sana boleh ker???ho ho....semoga kiter sebagai wanita ni akan terus dihormati dan disanjung tinggi.....adios........



ini wanita yang saya sanjung sangat..yang saya sayang walaupun saya selalu gaduh dengan
dia.inilah mak saya
ini plak kakak saya....kawan gaduh tapi saya boleh nangis masa dia kahwin terutama masa kenduri belah sana cz saya tahu lepas ni saya xakan sellau jumpa dia lagi biler saya balik kampung
saya sayang korang semua....muah muah

Sunday, March 6, 2011

harta karun tu muhammad iman danial yang punyer

ingat xlagi yang saya mencari harta karun yang tak jumpa2...(susu dah)..dah dijumpai ok...so apalagi rembatlah 3 paket utk stok bulan ni....patutlah kehabisan stok rupa2nyer tukar packaging ok....nilah rupanyer...so susu itu ahmad albab yang punyer ok...

ohw no berat sudah berkurangan dari 1kg ke 900gram..knp?????

anak saya paggil diri dia sekarang iman nel ok for(muhammad iman danial)


main masak2

biler sebut main masak2 ni teringat zaman kecik2 dulukan...main masak2lah,main kawin2lah(ni saya suka ok),main cikgu2lah....ho ho...ok berbalik pada isu sebenarnyer saya sebagai chef fiza n chef syam(my hubby) telah memasak utk our engngmnt anvsry...haha...so layankan gambar kat bawah ok....muahh...


ops thnks pada resepi kek batik yang saya search kat yahoo...

chef hisyam the bestlah

Thursday, March 3, 2011

annvsry pertunangan saya yang ker 5thn

aha hari ni lepas zohor genaplah usia pertunangan saya ngan en hubby yang ker 5thn...erm...plan nak masak for our special diner gitu....azam yer...jadi ker xtau lagi..entah2 balik kejer terus p pasar tani depan opis..ho ho...plan nak beli brg2 diner kat mydin lepas kejer ni cz nak p tghri fo sure ramai orgkan....oklah tunggu tau hasil masakan saya nt akan saya uploadkan...ok layankan gambar2 pertunangan saya 5 thn yg lepas..jgn dok kutuk2 say adengar tau....hahaops ucapan terakhir...I LOVE YOU SO MUCH SAYANG....MUAH


ketika cincin disarungkan..takut beb.i buat2 malu tau tapi dalam hati gedik suka




ayu ayu ayu..ayu tak..huh lega




dalam bilik..kon cam pengantinlah...padahal baru bertunang...

ni adalah baju yang saya pakai masa tunang...dah xmuat cz baju tu dah mengecil..bukan saya yang besar....sila salahkan baju yer
gambar saya ngan hubby masa tunang xder yer cz makabh saya tidak membenarkan dia datang sekali ok...adat orang melayu

Tuesday, March 1, 2011

saya kurus???ops gemuk ker???

erm camna nak cakap erk....sebelum tu izinkan saya nangis dulu warghhhhhhhhhhhhhhh..ok ok dah puas...kawan2 saya gemuk ker....tu lah yang diperkatakan oleh kawan ofis saya...gemuk naik gemuk..(saya naik myvi)...itulah perumpamaan tersebut....lohat gambar kat bawah dan bagitau saya samaada saya gemuk atau tidak...


ni gambar terbaru ok...sila adili dengan xadil dan xsaksama maksudnyer siler cakap saya kurus walaupun saya sememangnyer dah gemukk...huhuh

nilah rupanyer si gemuk naik gemuk tu....huhu

pencarian harta karun @ susu dumex


huh aku rasa dah cam masuk pertandingan cari harta karun cz dari minggu lepas lagi aku ngn husband aku dok cari susu dumex tu...dari alamanda ke pkns, dari pkns ke warta, dari warta plak ker mines dan akhir sekali berakhir di mydi namun keputusan masih mengecewakan....aduh sedih betul aku....mana pergi semua susu2 tu...selalu xder plak jadi camtu....bulan ni plak jadi...stok susu kat rumah dah nak habis....macam mana ni...gelabah gelabah....bukan gelabah aper cuma aku takut biler dah habis stok aku nak bagi susu aper kat anak aku....ops jangan cakap bagi susu aku ok...susu aku dah xder....sejak iman 2 bulan lagi...aper2pun hari ni pencarian aku masih diteruskan ....mungkin ke alamanda pagi ni cz bos aku xder....doakan aku jumpa harta karun tu tau ....kawan2 kalau jumpa susu tu bagitau aku ok...


ginilah susu tu tau kawan2....harta karun yang aku cari..susu ini ahmad albab yang punyer